Work and Travel Vizesi J-1

Work and Travel Amerika Vizesi İçin En Son Haberler

Ziyaretçi Değişim Vizesi (J) ABD için göçmen olmayan (non-immigrant),  çalışma ve eğitim temelli ziyaretler için kullanılan bireysel bir vize türüdür.  Amerika Birleşik Devletleri?nde Work and Travel programına katılabilmek için öğrencilerin J-1 vizesine başvuru yapması ve bu vizeyi temin etmeleri gerekmektedir. J-1 vizesini temin edebilmek için tayin edilmiş bir sponsor şirket ile irtibat halinde olmak gerekmektedir.  Sponsor şirketler Amerikan Dışişleri bakanlığı tarafından yasal çalışma belgesi (DS-2019) basmakla yetkilendirilen kâr amacı gütmeyen kuruluşlardır. Sponsor şirketler Amerikan Dış İşleri Bakanlığı ve Türkiye?deki Work and Travel şirketleri ile ortaklaşa çalışarak Work and Travel programının garantörü ve düzenleyicisi olarak görev almaktadırlar.

J-1 vizesini temin edebilmesi için sponsorlar Work and Travel programına katılacak öğrencileri belli kriterlere göre değerlendirmektedir. Bu kriterlerin başında da İngilizce Seviye Yeterliliği gelmektedir. Öğrencilerden Work and Travel programına dâhil olabilmeleri için en azından kendilerini basit cümlelerle de olsa rahat bir şekilde İngilizce olarak ifade edebilmeleri beklenmektedir.

Work and Travel Türkiye için yaz aylarında Amerika Birleşik Devletleri?ne düzenlenen bir programdır ve programın başlangıç ve bitiş tarihleri de yasal olarak belirlenmiştir. Öğrenciler, programa üniversite akademik takvimleri uyması halinde 15 Mayıs?ta başlayabilir ve bu sürenin ardından ABD?de 4 ay boyunca çalışabilir ve 1 ay da gezme hakkına sahip olabilirler. Programın bitiş tarihi ise maksimum 1 Kasım tarihinde olabilir. Öğrenciler dilerlerse 1 Ekim?e kadar da ABD?de yasal olarak çalışabilirler. Bunu bir örnek üzerinden şu şekilde açıklayabiliriz. Üniversitesi 7 Haziran tarihinde biten bir öğrenci ABD?ye bu tarihten sonra giderek programına başlayabilir. Work and Travel programı kapsamında çalışılacak olan sezonluk her işin minimum bir çalışma süresi vardır. Bu süre 10-14 hafta arasında olabilir. Yani, üniversitesi 7 Haziran?da biten bir öğrenci ABD?deki işine 12 Haziran?da başlarsa ve bu iş minimum 12 haftalık bir çalışma süresi gerektiriyorsa öğrenci 12 Eylül?de işini sonlandırabilir ve bunun ardından 1 aylık ?grace period? ismi verilen gezme süresine başlayabilir.  Öğrencinin alacağı J-1 göçmen olmayan değişim vizesi de bu tarihler arasında olacaktır. Bu tarihler ABD?de J-1 vizesiyle yasal çalışma belgesi olan DS-2019 formunda belirtilmiş olacaktır ve J-1 vizesinin uzatılması maalesef mümkün değildir.

ABD diğer birçok ülkeden farklı olarak vize vereceği kişiler için belge teslimi yerine yüz yüze görüşme yapmayı tercih etmektedir. Work and Travel programına ile beraber Amerika?ya gidebilmek için ABD Ankara Elçiliği ya da ABD İstanbul konsolosluğunda öğrenciler yüz yüze görüşme yapmak zorundadırlar. Yapılacak görüşmeler için öğrenciden sadece iki tane belge istenecektir. Bunlardan ilki pasaport ve diğeri de öğrencinin üniversitesinden temin edeceği kapalı zarf içerisinde mühürlü bir şekilde alacağı ?transkript? örneği olacaktır. Work and Travel programına katılabilmek ve J-1 vizesini alabilmek için öğrenciden belli bir not ortalamasına sahip olması yazılı bir şekilde belirtilen bir kural çerçevesinde belirlenmiş olarak istenmez. Fakat bu zamana kadar yapılan görüşmeler ve edinilen tecrübeler göstermiştir ki iyi bir not ortalamasına ve akıcı bir İngilizceye sahip olmak J-1 vizesini rahat bir şekilde alabilmek için çok önemlidir. Bu sebeple, birçok Work and Travel yapan acente öğrenciden programa katılım sağlanabilmesi için 4.0 üzerinden en az 2.0 not ortalamasına sahip olmasını istemektedir. 2.0 psikolojik bir sınır olarak düşünülebilir ve bu not ortalamasının üstünde bir ortalamaya sahip olmak J-1 vizesini kolayca alabileceğiniz anlamına gelmediği gibi bu not ortalamasının altında bir ortalamaya sahip olmak da J-1 vizesini kesinlikle alamayacağınız anlamına gelmemektedir. J-1 vizesini temin edebilmek için gerekli olan diğer belgeler Work and Travel şirketleri tarafından öğrencilere sağlanmaktadır.

Türkiye?de faaliyet gösteren hemen hemen tüm Work and Travel şirketleri J-1 vizesiyle programa katılabilmek için ABD Ankara Elçiliğinde ya da ABD İstanbul Konsolosluğunda yapılacak görüşmeleri Ocak ayının sonu Şubat ayının başı gibi başlatmaktadır. Vize görüşmesine erken bir tarihte katılım göstermek, İngilizce konuşma deneyimini en az orta seviyede tutmak, not ortalaması içinse 2.0 olan psikolojik sınırı yakalamak, Work and Travel programının mantığın doğru bir şekilde anlamak vize başarısı açısından çok önemlidir. J-1 vizesi ile Work and Travel programına katılabilmek için sizden banka hesap dökümleriniz, üzerinize olan ev, araba ve diğer gayrimenkullerin kaydı kesinlikle istenmez. Yukarıda belirtilen gerekli şartlar sağlandığında J-1 vizesini alabilmenin ciddi anlamda kolay olduğu görülecektir.

Work and Travel şirketleriyle yaptığınız görüşmeler sonucu programa katılım sağlamanızın ardından J-1 vizesi için ABD elçiliği ya da konsolosluğunda görüşme yapmadan evvel bilgilerinizin SEVIS (The Student and Exchange Visitor Information System) isimli bir sisteme kayıt altına alınması gerekmektedir. J-1 vizesine başvurulabilmenizin önkoşullarından birisi olan SEVIS?e kayıt için Work and Travel programı başvurularında $35 dolar istenmektedir. ABD?ye giriş, çıkış ve kimlik bilgilerinizin tutulduğu SEVIS, programa değişim öğrencisi olarak katılım gösterildiği için öğrencilerin bilgilerinin Dışişleri Bakanlığı ve Sporsorlar ile koordineli bir şekilde tutulduğu bir sistemdir.

ABD elçiliği ya da konsolosluğunda yapılacak olan J-1 vize görüşmeleri genellikle 3-5 dakikalık mülakatlar şeklinde olmakta ve vize alma talebiniz onaylanırsa pasaportunuz sizden vize basımı için alınarak vize görüşmesi yapmakla yükümlü olan kişide kalmaktadır. Görüşme esnasında Work and Travel programı ve Amerika?ya gidiş amacına yönelik sorular sorularak öğrencinin programı doğru bir şekilde kavrayıp kavramadığı, İngilizce konuşma becerisinin programının gerekliliğine uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir. Vize görüşmeleri öğrencilere aşırı stresli gelse de Work and Travel programını doğru kavrayan, kendisine güvenen, İngilizce seviyesi yeterli olan Work and Travel adayları kolay bir şekilde vizelerini alabilirler.

Pasaportunuz vize basımının ardından 1 hafta içerisinde daha önceden belirlenmiş olan PTT şubesine gönderilir. Pasaportunuzdaki vize sayfasında; ad, soyad, cinsiyet, doğum tarihi ve yeri, pasaport numaranız, vize tipi ve numaranız, sponsor adı ve program numarası ile vize başlangıç ve bitiş tarihleri yer alır. Bu bilgilerde herhangi bir yanlışlık ya da sıkıntı olması durumunda Work and Travel programına katıldığınız acentenizle irtibata geçerek pasaportunuzu ABD elçiliği ya da konsolosluğuna gönderebilir ve yanlış olan bilgi ya da bilgilerin düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Vize sayfanızda ayrıca vizenizin ?tekli giriş? mi ?çoklu giriş? mi olduğu da ?S? ya da ?M? yazılarak belirtilmektedir. Bu bilgileri incelemek ve buna göre hareket etmek sadece yalnızca J-1 vizesi için değil diğer vize tipleri için de önemlidir.

Diğer Haberler