Alaska

2012 yılından itibaren Alaska work and travel kapsamında önceden sahip olduğu iş kollarını sunmamaktadır. Alaska’ya balık fabirkalarına gitmek work and travel için yasaklanmıştır. Milli park, otel gibi işleri tercih edebilirsiniz.

Alaska, ABD’nin yüz ölçümü (1.481.347 km²) en büyük, nüfus yoğunluğu (0,43 /km² – toplam nüfus yaklaşık 650 bin) en az olan eyâletidir. Rusya’dan 7,2 milyon dolar karşılığında satın alınarak ABD’ye katılmıştır. Oldukça soğuk bir iklime sahiptir. Başkenti Juneau, en büyük kenti ise Anchorage’dir.

Work and Travel Alaska

Alaska’da yerli nüfusun azlığı, buna karşın yaz mevsiminde ortaya çıkan iş yoğunluğu sebebiyle bu açığın yurtdışından üniversite öğrencileri ile kapatılması öngörülmüştür. Alaskada en çok öğrencilerin en çok çalıştığı iş ?seafood processing? olarak adlandırılan, deniz mahsüllerinin yenebilir hale getirildiği büyük fabrikalardaki temizleme, paketleme gibi işlerdir.

Work and Travel programına Alaska’da çalışarak katılmayı tercih eden öğrencilerin sayısı her geçen yıl artmaktadır. Ancak bu artış beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. Özellikle kulaktan dolma bilgilerle haraket etmek, Alaska’yı tercih edecek öğrenciler için hayal kırıklığına neden olabilir.

Alaska balık işlerinde çalışmak için her yıl binlerce öğrenci bu bölgeye Work and Travel USA Programı ile gitmektedir. Ancak Alaska’da çalışmayı tercih eden öğrencilerin büyük çoğunluğu sadece para kazanma ve biriktirme amacı ile work and travel programına katılmayı istemektedirler.

Çalışma şartları genellikle ağırdır, çalışma ortamlarının ıslak ve soğuk olması ile birlikte, çalışanlardan uzun süre aralıksız çalışabilmeleri ve bazı işlerde de ağır yük kaldırabiliyor olmaları istenmektedir. Çalışma şartlarını ağır bulup işten ayrılma durumunda hem siz hem de işvereniniz mağdur olacağından gitmeden önce bu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kalacak yer büyük oranda işverenler tarafından sağlanır. Bunk-bed tarzı odalarda kalınır. Bu odalarda ranza ve dolaplar bulunur. Odalarda 2-4 kişi kalınır. Genel olarak çalışanlardan aylık 150$ gibi bir kira istenir. Yiyecek ise ücretsiz ya da çok düşük fiyatla çalışanlara sağlanmaktadır.

wat alaskaAlaska balık işlerinde çalışmak size iyi para kazanıp biriktirmekten başka bir fayda sağlamaz. Eğer tek amacınız para kazanmak ve birikim sahibi olmak ise Alaska balık işlerinde çalışmayı tercih etmelisiniz. Alaska’da para kazanmayı sağlayan etmen saat ücreti değil, sürekli overtime çalışma zorunluluğudur. Günlük 12-16 saat ortalama ile çalışılan Alaska balık işlerinde, öğrenciler paralarını harcayacak bir ortama sahip olmadıkları için, Amerika’da çalışılan diğer işlere oranla oldukça fazla para biriktirebilmektedirler.

Zor ve sıkıntılı çalışma şartlarında çalışamayacak, kronik sağlık sorunu olan ve programın kültürel bölümünden yararlanmak isteyen öğrencilere Alaska’da çalışmalarını önermemekteyiz.

Alaska’da Alışveriş
Alaska’da elektronik eşyalara vergi uygulanmadığı için elektronik eşyaları Türkiye’ye göre son derece ucuza alabilirsiniz. Alaska’da program sonunda alışveriş yapabileceğiniz mağazaların hepsi Anchorage’da bulunmaktadırlar.