work and travel süresi ve aşamaları

Work and travel programının yapımcısı ve denetçisi Amerika Dışişleri Bakanlığıdır. Hangi ülke öğrencilerinin hangi tarihte başlayacağını ve ne kadar süre ile Amerika’da bulunabileceğini belirlerler. Work and travel program süresi ve work and travel aşamaları programa katılan her öğrenci için sabittir. Değiştirilemez veya ek bir işlem, esneme gösteremez.

Work and Travel  Süresi

Work and Travel programı Türkiye’deki öğrenciler için yasal olarak çalışma hakkı 15 Mayıs itibariyle başlayıp, 1 Ekim tarihinde son bulmaktadır. Tercih edeceğiniz işe göre işverenlerin iş başlangıç ve bitiş tarihleri değişiklik göstermektedir. Ayrıca vize bitim tarihinden itibaren Work and Travel öğrencilerinin yasal olarak 1 ay daha Amerika’da kalma hakları mevcut olmasının yanı sıra Amerikan Hükümeti, Türk öğrencilerin en geç 1 Kasım tarihinde ülkelerine geri dönmelerini istemektedirler.

work and travel süresi

Program başlangıcı 15 Mayıs

15 Mayıs tarihinde işe programa başlayan bir öğrenci azami 4 ay çalışabilir yani 15 Eylül.

15 Eylül tarihine kadar çalışan bir öğrenci 15 Ekim tarihinden önce ülkesine dönmelidir.

Hangi tarihte programa başlarsanız başlayın, 1 Kasım tarihinden sonra çalışma iznini olamaz.

Work and Travel Başvuru Tarihleri

Work and Travel programına katılım, her yıl hızla artış göstermektedir. Bu artış nedeniyle her yıl erken başvuru tarihleri daha erken tarihlere çekilmektedir. Böylelikle de her yıl erken başvuru çok daha önem kazanmaktadır. 2015 yılı Work and Travel kayıtları 2014 Temmuz ayı itibariyle başlamış bulunmaktadır. Şirket kontenjanlarının dolmasıyla beraber kayıtlar durdurulacaktır.

Her yıl artan başvuru oranı neticesinden her öğrencinin kendine uygun iş ve bölge tercihini rahatlıkla yapabilmesi açısından Work and Travel programına başvurdukları tarih önemli olmaktadır. Work and Travel programına başvuru yapacak öğrenciler unutmamalıdırlar ki, erken başvuru sorunsuz bir süreç geçirmeniz noktasında sizlere yardımcı olacaktır.

Work and Travel aşamaları

Work and Travel programına katılacak olan öğrencilerin programla ilgili ön araştırmalarını yaptıktan sonra şirket noktasında da araştırma yapmaları su götürmez bir gerçektir. Amerika?da yaşabilinecek sorunları en aza indirgeme noktasında Türkiye?deki şirket ve Amerika?daki sponsor firmalarının yanı sıra programa katılan öğrencilerin görüşleri de önem arz etmektedir. Giden öğrencilerin görüşlerinin yanı sıra her öğrencinin program sürecinin, karşılaşacağı durumların ve kişiliğin bu noktada farklılık göstereceğinin de göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Work and Travel programına bakış açısı tamamen göreceli olduğunun unutulmaması gerekmektedir.

1-       Kesin Kayıt Aşaması: Programa katılım için lisans ya da yüksek lisans öğrencisi olunmasının yanı sıra bazı meslek yüksek okul bölümünde okuyan öğrencilerde programa katılabilmektedir. Ayrıca genel not ortalamasının 4,00 üzerinden minimum 2,00 olan ve İngilizce seviyesinin minimum intermediate olması gerekmektedir.İngilizce seviyesi başvura yapmaya karar verdiğiniz şirketler tarafından sözlü olarak yapılacaktır.Work and Travel programı için gerekli koşulları sağlayan öğrenciler ön kayıt ücretlerini tercih ettikleri şirketlere ödedikten sonra program sürecine başlanılmış olunacaktır.

2-       Sponsor Firma Mülakatı: 2012 yılı itibariyle Departman of State tarafından getirilen kurallar neticesinde, Amerika?daki sponsor firmalar da öğrencileri farklı sistemlerle de olsa İngilizce mülakat yapma zorunluluğu getirilmiştir. Bu kuralın uygulanması zorunlu olmakla beraber, program için öğrencilerin İngilizce seviyelerinin program için yeterli olduğundan emin olunmasını sağlamaktadır.

 

3-       İş Yerleştirme Aşaması: Yukarıdaki mülakat aşamalarını başarıyla tamamlayan öğrencilerin bundan sonra izlemesi gereken yol iş yerleştirme aşamasıdır. Work and Travel programı kapsamında var olan işler arasından Work and Travel programına katılacak olan öğrencinin; İngilizce seviyesi, Amerika?da iş başı yapacağı tarihi ve özel tercihleri arasından değerlendirilecektir. İş yerleşimleri farklı şekillerde olmaktadır.

  Görüşmeler 3 şekilde gerçekleşir

A-      Yüzyüze Görüşmeler: Amerika?dan gerek işverenler, gerekse Amerika?daki sponsor firma yetkilileri önceden belirtilen tarihlerde Türkiye?ye öğrencilerle görüşmek üzere gelirler.Öğrenciler mevcut kriterlerine göre değerlendirip seçeceği işle ilgili olarak görüşmesini ya Amerika?dan gelen sponsor firma yetkilileriyle ya da Amerika?dan gelen işverenlerle gerçekleştireceklerdir.

B-      Skype Görüşmeleri: Skype aracılığyla işverenlerle veya Amerika?daki sponsor firma yetkilileriyle görüşebilmektedirler.Bazı işverenler ülke ziyaretlerinde bulunacak zamanları olmaması gibi nedenlerden ötürü; işi tercih eden öğrencilerle görüşmelerini skype üzerinden görüşerek değerlendirmektedirler.

C-      Türkiye’deki Firmaların Yapacağı İş Görüşmeleri: Türkiye?deki şirketlerin kendi imkanlarıyla bağlantıya geçtiği ve bir süredir öğrenci gönderdiği Amerika?daki şirketler, öğrencinin değerlendirilmesini ve mülakat yapılma hakkını Türkiye?deki şirkete devredebilmektedir. Bunun üzerine iş görüşmesini Türkiye?deki firma yetkililerinizle gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Yetkililer, iş için uygun olup olmadığınızı bu görüşmeler esnasında belirleyecektir.

4-       Vize Aşaması: İş yerleşimi gerçekleşen ve program ücretlerini tamamladıktan sonra vize aşamasına geçilmektedir. Vize randevusu alınmadan önce Akbank?a vize görüşme ücreti olan 160 USD yatırıldıktan sonra Amerikan konsolosluğunun sisteminden Ankara ve İstanbul seçenekli olmakla beraber okulunuzun ya da ikamet ettiğiniz ile göre tercih yapabilirsiniz. Vize randevuları öğrenci tarafından direkt alınamaz. İlgili şirketiniz aracılığı ile alınmak zorundadır. Vize randevu tarihleri Elçilik ve konsolosluk tarafından belirlendiğinde, şirketiniz sizinle iletişime geçip sizin için uygun olan bir vize başvuru tarihi belirlemenizi isteyeceklerdir.

 

Vize görüşmesinde yanınızda olması gereken belgeler;

  1. Vize randevu tarihinden itibaren 6 ay geçerli pasaportunuz,

  2. 5×5 ebatlarında biometrik 2 adet fotoğraf

  3. 160 USD vize görüşme ücretini danışmanınızın talimatıyla ilgili bankaya yatırmanız gerekecektir.

  4. DS-160 Vize Başvuru Formu,

  5. DS-2019 Formunuz. Bu form Amerika?daki sponsorunuz tarafından Türkiye?deki şirketinize gönderilen Amerika?da çalışacağınız işyeri bilgilerinizi de içeren çalışma belgeniz,

  6. SEVIS Ödendi Makbuzu. Bu belge de Amerika?daki sponsorunuz tarafından Türkiye?deki şirketinize gönderilecektir.

  7. Transcript (Not Dökümü): Kapalı ve mühürlü bir zarf içinde ingilizce olacak. (Hazırlık sınıfı öğrencileri yıl içinde girdikleri vize, quiz vb. sınav sonuçlarını gösteren bir belge sunacaklar. Bu belge de kapalı ve mühürlü bir zarf içinde olacak)

  8. Son sınıf öğrencileri için; vize görüşmesine gitmeden önce, Amerika?dan döndükten sonra bölümleriyle alakalı bir iş yerinde çalışacaklarını göstersen iş yazısı.

Vize görüşmenizin olduğu esnada vize durumunuz sonuçlanacaktır.

Vize başlangıcınız vizeniniz işleme alındığı gün itibariyle çalışma izinizin bitiş tarihine göre verilmekle birlikte fazla 1 Ekim?e kadar verilmektedir.

5-       Uçak Bileti: Vizesini alan öğrenciler, gidecekleri bölge ve iş başlangıç tarihlerine göre uçak biletlerini gerek Türkiye?deki şirketi yardımıyla ya da kendi araştırmaları neticesinde alabilmektedir.Work and Travel sürecine erken başlamanız uçak biletini daha uygun bulma noktasında da size imkân sağlayacaktır.

 

6-       Oryantasyon Aşaması: Genelde Türkiye?deki şirketiniz tarafından Mayıs ayında yapılan, bilgilendirme toplantısıdır. Uçağa nasıl bineceğinizden başlayarak, Türkiye?ye geri dönüşünüzde vergi iadesi işlemlerinizi nasıl yapabileceğiniz noktasından bilgilendirileceksiniz.

 

7-       Amerika’ya Gidiş Aşaması: Bütün aşamalarınız tamamlandıktan sonra gerekli belgelerinizi hepsinizi alarak Amerika?ya gidişiniz gerçekleşmektedir.

 

 

 

 

Diğer Haberler