Work and Travel Sorular

Soru: Work and Travel nedir?

Cevap: Work and Travel, yaz tatilinizi Amerika’da çalışarak ve gezerek, yeni bir kültür tanımanıza olanak veren, bakanlık düzeyinde bir programdır.

 

Soru : Work and Travel’a katılım şartlarınız nelerdir? (Yaş, İngilizce seviyesi, not ortalaması, eğitim durumu vb.)

Cevap: Üniversitede tam zamanlı okumak, 2.00 ve üstü not ortalamasına sahip olmak, Intermediate (orta seviye İngilizce sahip olmak yeterlidir, maksimum 26 yaşında olmak.

 

Soru : Work and travel programında indirim seçenekleri ve taksit imkânı var mı?

Cevap : Evet, erken kayıt yaptıran öğrenciler genelde indirimli bir ücret öderler. Bir çok firmada uzun vadelerle taksit imkanı sunarlar.

 

Soru : Program ücretini döndükten Amerika’dan döndükten sonra ödeyebilir miyim?

Cevap : Maalesef bu şekilde bir ödeme yöntemi sunulmamaktadır. Ödemenizi tamamını vize görüşme tarihinizden önce tamamlamalısınız.

 

Soru : Work and Travel programı ne kadar sürer?

Cevap : 15 Mayıs – 1 Ekim tarihleri arasında yasal çalışma müsaadesi ve 1 ay müddetli ek tatil mühleti bulunmaktadır.

 

Soru: Amerika’ya gidince sürekli çalışacak mıyım? Gezmek için ne kadar vaktim kalır?

Cevap: Öğrenciler genelde programın %80ini çalışarak %20lik kısmını ise serbest zamanlarına ayırırlar. Çalışacağınız vakte kıyasla ne kadar gezeceğinizi belirten ek bir kural yoktur. İş yeri ile anlaşmanıza bağlıdır. 

 

Soru : Ne zaman kayıt yaptırabilirim?

Cevap : Work and Travel program kayıtları her yılın Ağustos ayında başlamaktadır. Kontenjanlı bir program olduğu için Şubat – Mart ayları civarında kayıtlar bitme aşamasına gelir.

 

Soru : İş ve bölge seçimimi yapabilecek miyim?

Cevap: Elbette, tüm yaz çalışacak işinizi sizler seçeceksiniz. Danışmanlık firmaları sadece sizin İngilizce ve çalışabileceğiniz tarihler yönünden uygunluğunuzu ölçeceklerdir.

 

Soru : İş seçimimi nasıl yapacağım?

Cevap : Danışmanınız, elinde bulunan işlerden size uygun olanları sürekli sizlerle paylaşacak ve beraber izleyeceğiniz bir yol haritası çizecektir. 

 

Soru : İş fuarları nelerdir? Ne için önemlidir?

Cevap : İş Fuarları, Amerika’dan gelen işverenlerin ve/veya Sponsor kuruluşun, öğrencilerle yüz yüze görüşerek aynı gün iş sözleşmesi vermesidir. 

 

Soru : Arkadaşımla aynı işte çalışabilir miyim?

Cevap : Evet, arkadaşınızla aynı iş yerine gidip aynı konaklamada kalarak birlikte work and travel programı yapabilirsiniz. 

 

Soru : Grup olarak programa katılabilir miyiz?

Cevap : Grup olarak work and travel programına başvurabilirsiniz fakat her işveren kalabalık grup öğrenci işe almak istemeyebilir, bu da seçeneklerinizi daha kısıtlı olacağı anlamına gelmektedir. Kalabalık bir grup ile gidecekseniz, başvuru tarihiniz Eylül – Ekim  tarihlerinde olmalıdır. 

 

Soru : Self program nedir? İşimi kendim bulabilir miyim?

Cevap : Self program daha çok work and travel programına daha önceden katılmış, Social Security Kartını almış ve daha önce gittiği işverenin kendisini kabul etmesiyle gerçekleşir. Bu şartlar altında firmalardan iş bulma yükümlülüğü kalkar ve sadece vize evraklarınız getirtilir. 

 

Soru : Work and Travel programında ikinci bir işte çalışabilir miyim?

Cevap : Evet. İlk işinizi aksatmayacak şekilde ve work and travel standartlarına uygun bir iş bularak sponsorunuza onaylatarak iki hatta 3 işte çalışabilirsiniz.

 

Soru : İş ve işveren ile ilgili bir problem yaşadığımda ne yapmalıyım?

Cevap : Vize sponsorunuz olan kuruluşun Amerika’da 24 saat kesintisiz yardım ve destek hattı bulunmaktadır. Sponsorunuza ulaşarak sorunu detayıyla anlatıp yardım talep edebilirsiniz. 

 

Soru : Dilediğim zaman işimden ayrılabilir miyim?

Cevap : Hayır, keyfi nedenlerden dolayı work and travel programına kayıt olduğunuz işinizi bırakırsanız, sponsor firma sponsorluğunu tek taraflı olarak fesh eder ve ülkenize dönmeniz gerekir. Sponsorunuz işten ayrılmanıza müsaade ettiği takdirde işinizi bırakabilir, programınızı kısaltabilir veya başka bir işte çalışabilirsiniz.

 

Soru : Sponsor firma nedir? Ne işe yarar?

Cevap : Sponsor firma, ABD Dış İşleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilen, sizleri programa dahil eden, yasal çalışma belgelerinizi düzenleyerek elçiliğe karşı vize destekçisiniz, Amerika’da ise danışmanlığınızı üstlenen kar amacı gütmeyen kuruluşlardır. 

 

Soru : Social Security Number nedir? Nasıl temin edilir?

Cevap : Social Security Amerika’da çalışan herkesin iş güvenliği, vergi, ve çalışma analizlerinin tutulduğu sistemin adıdır. Social Security Number ise Türkiye’de vergi Kimlik numarasına denk gelir ve sisteme kayıtlı olduğunuzu gösterir. Ömür boyunca geçerlidir ve sadece bir kez almak yeterlidir. Amerika’da çalıştığınız kuruma en yakın SSN ofisine ilgili evrakları götürerek başvuru yapabilirsiniz. 

 

Soru : İngilizcemi geliştirebilecek miyim?

Cevap : İngilizceniz kur atlama seviyesinde bir başarı göstermez fakat üzerinizdeki konuşma ürkekliğini atarak var olan becerinizi çok daha etkin şekilde kullanabilirsiniz. 

 

Soru : Ne kadar para kazanabilirim? Kazandığım para ile masraflarımı karşılayabilir miyim?

Cevap : Amerika’da en düşük saatlik ücret yasal koruma güvencesiyle 7.25 $ dır. Birçok eyalette ise bu ücret 8 – 15 $ arasında değişebilir. Normal şartlar altında program ücretini karşılayabilirsiniz. Fazlasını amaç edinmeniz uygun görülmez. 

 

Soru : Sağlık sigortam olacak mı? ABD’de nereden yardım alacağım?

Cevap : Sponsor firmanız sizlere en az 100.000 USD teminatlı bir sağlık sigortası yapmaktadır. Sağlık sorunu yaşadığınızda sponsor firmanız sizi en yakın kliniğe veya sağlık birimine yönlendirerek gerekli tıbbi yardımı almanızı sağlayacaktır. 

 

Soru : Uçak biletimi nasıl temin edeceğim?

Cevap : Uçak biletinizi danışmanlık aldığınız şirket en uygun fiyatla sizin isteklerinize yönelik olarak araştıracak ve sonuçları size sunacaktır. Dilerseniz kendiniz de alabilirsiniz.

 

 Soru : ABD’deyken dönüş biletimin tarihini değiştirebilir miyim?

Cevap : Aldığınız bilet öğrenci sınıfı bilet ise gidiş veya dönüş tarihinizi değiştirme imkânınız vardır.

 Yanımda ne götürmeliyim?

Soru : Yanımda neler götürmeliyim?

Cevap : Amerika’da satın alınabilecek hiçbir eşyayı, giysiyi, bakım ürününü ve dijital eşyayı yanınızda götürmeniz gerekmez. Özellik kıyafet konusunda sadece atabileceğiniz kıyafetleri götürmenizde yarar var. Bunun yanı sıra 800 Dolar cep harçlığınız mutlaka yanınızda bulunmalıdır.

 

Soru : ABD’de araba kiralayabilir miyim? Ehliyetim orada geçerli midir?

Cevap : 21 yaşını geçtiyseniz ve kredi kartınız varsa Amerika’da araba kiralayabilir ve hatta satın alabilirsiniz. Türk ehliyetiniz Amerika’da 180 gün geçerlidir.

 

Soru : Arkadaşlarımla ev kiralayabilir miyiz?

Cevap : İşvereniniz sizlere kalmanızı zorunlu tutmadığı bir konaklama imkanı sunuyorsa arkadaşlarınızla birlikte başka konaklama opsiyonlarını değerlendirmekte özgürsünüz.

 

Soru : Vize alabilmek zor mu? Banka hesabına gerek duyuluyor mu?

Cevap : Work and Travel vizesi J-1 gerçekten hem başvurusu hem de alınması kolay bir vize türüdür. Şirketinizin sizden istediği ve kendi hazırladıkları evraklar dışında banka mektubu, hesap dökümleri, gelir beyannamesi sunmanıza gerek yoktur.

 

Soru : Tax Back nedir? Nasıl yapılır?

Cevap : Tax Back Work and Travel öğrencilerinin Amerika’da çalıştıkları süre boyunca, maaşlarından ödedikleri ulusal ve eyalet vergilerini geri alabilme işlemidir. Türkiye’ye dönmeden önce danışmanlık firmaları yapılması gereken işlemler hakkında öğrencileri bilgilendirir. Vergilerinizi geri alma süreniz, vergi iadesine erken başvurmanızla doğrudan ilintilidir.