A dan Z ye Work and Travel

Work and Travel da Ne Gibi İşlerde Çalışabilirim 

Work and Travel da öğrenciler sezonluk işlerde çalışmaktadır. Yapılabilecek işler sınırlı olsa da, pozisyon ve bölge konusunda öğrencilere çok fazla imkan sunulmaktadır. İş seçeneklerini konu başlıkları halinde vermek gerekirse;

  • Turizm-Konaklama Bağlantılı İşler: Öğrenciler yazlık bölgelerde veya Orta Amerika diye adlandırdığımız bölgedeki National Parklardaki otel pozisyonlarında çalışabilirler. Otellerde İngilizce seviyelerine göre bir pozisyona yerleştirilirler. Oda temizliğinden, çamaşırhanesine, mutfağına, restoranına ve lobisine kadar bir çok pozisyonda iş seçenekleri sunulmaktadır.
  • Restoranlar-Fastfood Restoranları: Restoranlarda aşçı, aşçı yardımcısı, komi,bulaşıkçı, garson, host-hostes, kasiyer gibi bir çok pozisyonda çalışmak mümkündür. Her bir pozisyon için istenilen İngilizce seviyesi farklı olup, öğrenciler danışmanları tarafından İngilizce seviyelerine uygun pozisyonlara yönlendirileceklerdir.
  • Eğlence Parkı-Su Parkları: Öğrencilerin eğlence parklarında park görevlisi olarak (Ride Operator), yiyecek departmanında görevli olarak, satış yapılan mağazalarda satış görevlisi olarak veya su parklarında havuz görevlisi veya can kurtaran olarak çalışmaları mümkündür.
  • Süpermarketler: Amerika da çok fazla süpermarket zinciri bulunuyor ve öğrenciler bu marketlerden birinde kasiyer, stok görevlisi veya reyon düzenleme görevlisi olarak çalışabilirler.
  • Mağazalar: Yazlık eşyaların, hediyelik eşyaların satıldığı mağazalarda satış görevlisi olarak çalışma fırsatı yakalayabilirler.

Work and Travel kapsamında sunulan işler bunlarla sınırlıdır ve öğrenciler bu işlerden birinde çalışmak durumundadır. Bu işler her üniversite öğrencisin kolaylıkla yapabileceği ve tecrübe gerektirmeyen işler olup, öğrenciler kazandıkları paralarla geçimlerini kolayca sağlayıp, gezi planlarını yapabilmektedirler.

İş Fuarları

İş yerleşimi sponsorların düzenledikleri iş fuarlarıyla gerçekleşir. Bu fuarlar aracılığıyla öğrenciler Amerika ya gitmeden önce işverenleri ile yüz yüze tanışma, aklına takılan sorular var ise bu sorulara yanıtlar bulma şansı elde ederler. Bazı iş fuarlarında ise işverenlerden yetki alarak gelen sponsorların yetkilileriyle iş görüşmesi yapılabilir. Bu fuarların yanı sıra bir de skype üzerinden gerçekleştirilen sanal fuarlar vardır. Tüm bu fuarlardan önce iş görüşmesi yapacak işverenlerin listeleri açıklanır ve öğrenciler isteklerine, tarih aralıklarına ve İngilizce seviyelerine göre bir iş seçerek iş görüşmelerini gerçekleştirirler. İş görüşmesinden sonra öğrenciler iş sözleşmelerine sahip olur ve vize aşamasına geçebilirler.

Ne kadar kazanırım?

Work and Travel öğrencileri birlikte çalıştıkları bir Amerikalı ile aynı şartlara sahip olacaktır ve aynı ücret üzerinden maaş ödemesini alabilecektir. Saatlik ücret uygulaması ile çalışacaklarından haftalık kazancı saatlik ücret üzerinden hesaplanacaktır. Amerika da en düşük saatlik ücret 7.25 USD olup bu ücret eyaletten eyalete değişebilir ve pozisyona bağlı olarak 11 USD’ye kadar çıkabilir. Öğrenciler iş seçimi yaparken çalışacakları pozisyonun saatlik ücretini bilerek ve haftalık çalışma saatlerini göz önünde bulundurarak tercih yapmalıdırlar. Haftada ortalama 30-40 saat çalışmaları mümkündür. Bu durum sezonun yoğun olduğu dönemlerde değişebilir ve öğrenciler daha fazla saat almaya başlayabilirler.

Ayrıca öğrenciler ikinci bir iş bulup ek gelir sağlayabilirler. İlk işlerini aksatmadıkları takdirde, diğer işinden geri kalan zamanlarda ikinci bir işte çalışma fırsatı elde edebilirler.

Vize Süreci

Work and Travel öğrencileri bu programa katılabilmek için J-1 vizesi alırlar. Bu vize diğer vizelere göre alımı kolay çok basit bir vize türüdür. Öğrencilerden vize görüşmesi için bir pasaport ve okullarından alacakları not dökümü (transkript) istenir. Diğer vize evrakları ise sponsorları ve şirketleri tarafından öğrenciler için hazırlanır ve vize görüşmesine gitmeden önce danışmanları tarafından teslim edilir.

Danışmanları vize görüşmesine gitmeden önce öğrenciyi bu vize görüşmesi ile ilgili olarak bilgilendirmeli ve bir ön mülakat yaparak öğrenciyi bu vize görüşmesine hazırlamalıdır.

Uçak Bileti Temini

Öğrenciler uçak biletlerini kendileri almakta özgürdür. Hiçbir şirket öğrenciye bileti şirketlerinin temin etmesi konusunda ısrarcı olmamalıdır. Bugün ucuza uçak bileti temini sağlayan çok fazla internet sitesi mevcut. Bunun yanı sıra pek çok şirket uçak bileti alımı ile ilgili öğrencilere hizmet sunmaktadır. Anlaşmalı oldukları acenteler aracılığıyla öğrencilere ?öğrenci bileti statüsünde biletler satın almaları konusunda yardımcı olurlar. Bu biletlerin özelliği ise öğrencilere dönüş biletleri için ücretsiz tarih değişikliği şansı ve vize reddi gibi durumlarda full ücret iadesi hakkı tanımasıdır. Her yıl giden 100 öğrenciden 95?i dönüş biletlerini değiştirmektedir. Genellikle ilk defa gidilen bir ülke olması sebebiyle ve 4 ay sonrası için kesin bir plan yapmak önceden pek mümkün olmadığı için değişiklik talebi kaçınılmaz olabilmektedir. Bu noktada uçak biletlerinin şirketler aracılığıyla temin edilmesi hem tarih değişikliği konusunda direk olarak danışmanları ile iletişime geçebilmeleri yönünden hem daha uygun uçak bileti temini yönünden sağlıklı bir karar olacaktır.

Program Maliyeti

Program ücreti şirketten şirkete değişebilen bir ücrettir ve bunun belirleyicisi çalışmış oldukları sponsor kuruluşlardır. Şirketler sponsorların belirlemiş olduğu ücretlerin dışına çıkamazlar. Öğrenci ilk etapta ön kayıt ücretini ödeyerek işlemlerin yasal olarak başlamasını sağlar. Sonrasında ise vize görüşmesine kadar taksitli bir şekilde program ücretinin ödemesini yapabilir. Öğrencinin vize görüşmesine gidebilmesi için program ücretin tamamının ödenmiş olması gerekmektedir.

Program ücretinin yanı sıra bir de şirketten şirkete değişmeyen belli başlı giderler olacaktır. Bunlar;

  • Vize görüşme ücreti (160 USD ABD Elçiliği?nin hesabına ödenecektir.)
  • SEVIS ücreti (35 USD) (Student and Exchange Visitor Information System)
  • Pasaport Giderleri
  • Uçak Bileti Ücreti ( 800 USD-1000 USD)
  • Cep Harçlığı (800 USD – ?)

Vergi İade İşlemleri

Work and Travel öğrencileri Amerika?da yasal olarak çalışacaklarından dolayı saatlik ücretleri üzerinden vergi ödeyeceklerdir. Ancak bu vergileri ülkelerine döndüklerinde geri alabilmeleri mümkün. Öğrenciler maaşlarından kesilen Federal ve State vergilerinin geri iadesi için danışmanları ile birlikte hareket ederek bir başvuru gerçekleştirebilirler ve Amerika?nın mali yıl sonunda bu vergilerinin iadelerini çek olarak alarak, anlaşmalı bankalarda bozdurabilirler. Bu konuda öğrenciler danışmanları tarafından yönlendirileceklerdir.